Etikettallt-och-inget
Läst 26773 ggr
[AnnikaOhlsson]
2011-08-26, 10:14

GBP ökar risken för alkoholmissbruk

Gastric bypass går ut på att  koppla bort magsäck och tolvfingertarm så att maten går direkt ner i tunntarmen. Metoden är idag den vanligaste typen av fetmaoperation. Hela 95 procent av de kliniker som utför fetmaoperationer i Sverige väljer numera gastric bypass.

I takt med att operationen blivit vanligare har missbruksmottagningarna sett en ny grupp dyka upp: personer som fetmaopererats.

Kroppen tar upp alkohol snabbare
För att reda ut om det är ingreppet i sig som ökar risken för missbruk har svenska läkare följt samtliga 12 000 personer som opererades för övervikt mellan 1980 och 2006. Hälften gjorde så kallad restriktiv kirurgi, där magsäcken snörs åt med ett band. Hälften gjorde gastric bypass.

Dessa jämfördes sedan med 120 000 kontrollpersoner ur normalbefolkningen.

Före operationen var risken för alkoholmissbruk högre hos samtliga som skulle viktopereras jämfört med övriga befolkningen. Efter ingreppet var däremot risken dubbelt så hög i gruppen som opererats med gastric bypass jämfört med gruppen som fått restriktiv kirurgi.

– Vår slutsats är att gastric bypass-operationerna ökar risken för alkoholmissbruk. Det är nog inte så att operationen gör en till missbrukare, men om man haft en problematik tidigare bör man känna till vilka effekter operationen kan ha, säger Magdalena Plecka Östlund i en intervju med Dagens Medicin.

Hon är specialistläkare vid kirurgkliniken på Södersjukhuset i Stockholm och en av forskarna bakom studien som presenteras på den pågående Kirurgveckan i Visby.

Orsaken tros vara att operationen gör att kroppen tar upp alkohol snabbare. När magsäcken kopplas bort försvinner tillgången till det enzym som som bryter ner alkoholen i magen. Det gör att koncentrationen av alkohol i blodet stiger snabbare och det tar längre tid att bli av med alkoholen.

– För de flesta som opereras går det bra. Men som läkare måste vi bli bättre på att berätta för patienterna om att det finns en sådan risk och vara mer på vår vakt för att upptäcka missbruk, säger hon till Dagens Medicin.

Texten ovan är hämtad från http://www.aftonbladet.se/halsa/article13520691.ab

Jag har hört mycket om detta innan jag själv opererade mig. En annan orsak är väl också att man ersätter ett missbruk (matmissbruk), med ett annat missbruk.

Jag har vid två tillfällen druckit alkohol efter operation. Ena gången 3 öl, andra gången en cider. (Jag har alltid vart väldigt försiktig när det gäller alkohol, min sammanlagda konsumtion brukar vara maximalt 1 flaska vin/år). Den snabba effekten av alkoholen skrämmer mig. Det smäller till totalt och man blir "dyngrak" på en öl. Det är i mitt tycke fruktansvärt obehagligt! 

Men jag kan på ett sätt förstå att det kan ske. Det är ju ett snabbt sätt att fly verkligeheten för en stund.

Jag hörde talas om detta på olika forum, men har aldrig någonsin hört någon säga att en läkare berättat om denna risk! Detta är sådant som det borde informeras om mycket mer! Vid informationsmötena t ex!

[MaestroNestor]
2011-08-27, 00:00
#1

Jag drack inte mycket innan och i princip inte alls nu efter operationen. Blir jätteful direkt och det är inget kul alls. Beställer mjölk på krogen numera och alla undrar vad jag dricker:) Funkar faktiskt ganska bra för att starta en konversation på:)

[AnnikaOhlsson]
2011-08-27, 09:36
#2

Jag har inte vart på krogen på måååånga år. Men jag beställde alltid isvatten förr och det hade jag antagligen gjort nu med!

Men jag hade nog undrat vad du drack också om du satt där med ett glas mjölk. Det är ju inget man förväntar sig se på krogen direkt!! :-)

millam
2011-08-29, 21:28
#3

Jag drack en del innan op, men nu tycker jag att alkohol smakar hemskt.. en liten klunk öl, bara så jag kände smaken.. och jag ångrade mig att jag inte hade nåt annat att smaka på i efterhand för att få bort smaken! Mår illa av bara lukten av vin också numera.

ellie1975
2012-02-14, 10:23
#4

Dietisten berättade på gruppinformationen innan operationen att man reagerar snabbare på alkohol.

Att man blir alkolist för att man genomgått GBP tror jag inte ett dugg på. Det är personer som tar till alkoholen istället (då maten inte längre kan användas som tröst) för att reda ut sina problem.

ellie1975
2012-02-14, 10:25
#5

Jag känner ingen skillnad mot före operationen men jag dricker inte särskilt mycket eller särskilt ofta heller.

Shettisar
2012-02-14, 12:25
#6

Jag drack som vanligt innan.Inte missbrukade men tog mig en fylla någon gång på helgen/fest.Efter op kan jag inte dricka mer än max 1 glas(grogg) annars dumpar jag.Samt man blir ju snurrig redan efter några klunkar.Dessutom smakar det pyton nu.Så jag dricker oerhört lite numera.

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad.

Katti
2012-02-15, 15:29
#7

#3 och #6 Ojdå, då kanske jag som inte gillar öl eller vin börjar göra det efter operationen Cool.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

farmorgreta61
2012-07-14, 12:34
#8

Jag har aldrig druckit särskilt mycket och knappt ngt de sista 10 åren, dels pga att jag varit tillsammans med alkoholister och de senaste tre åren för att jag äter tabletter som inte går ihop med alkohol. Det är inget jag komer att sakna efter min operation i sept.   Nu kanske jag dricker ett glas vin/mån,så jag är inte orolig för att bli alkis.

Jag vet en bekant som gjorde operationen för 1½ år sen och hon dricker varje helg och äter som vanligt, sa hon till mig för ngn vecka sen. Tror inte hon riktigt förstått vad operationen går ut på. Jag hyr hos hennes pappa och när hon var här åt hon en halv pizza och det är väl inget en gbp-opererad ska äte eller?

ingann
2012-07-14, 13:35
#9

Jag dricker i princip aldrig då alkohol inte går ihop med mina värkmediciner. Det är inte värt att vara utan medicin 5-7 dagar för att kunna dricka en kväll så det blir på sin höjd en öl eller cider vid speciella tillfällen.. Än så länge har det blivit 2 gånger de senaste 6 åren;)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Pelle Långlös
2012-07-15, 09:58
#10

Jag har svårt med alkohol redan nu och har inte druckit något på flera år. Tycker inte om lukten heller.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

cia70
2013-03-11, 11:18
#11

ny info för mig men förstår helt med tanke på att reaktionen är så omedelbar. Jag har aldrig hört sjukvården informera om detta men operationen bör följas upp med grupp och enskilda samtal för råd om ett måttligt liv i allt efterråt då de opererade i vissa fall har levt ett gränslöst liv… man behöver proffessionellt stöd av dietister och psykologer mm och då kan man ju bearbeta ev alkoholproblem också. Sjukvården bör börja jobba mer holistiskt och se till helheten snarare än delarna.

döm inte allt du ser

tro inte allt du hör

säg inte allt du vet  kram cia

Upp till toppen