Etiketttaget-ur-livet
Läst 15699 ggr
[AnnikaOhlsson]
2011-05-06, 11:35

Att bli behandlad annorlunda

I denna artikel tänkte jag ta upp några av de erfarenheter jag själv har med mig från det. Vissa saker gör ont, fruktansvärt ont, men det är livet!

Mitt första minne är från den tidiga tonåren då jag träffat en kille som gjorde slut med mig för att hans kompisar tyckte jag var för fet. Jag minns än idag och kan fortfarande känna smärtan där inne i bröstet.

Jag träffade honom för några år sedan och jag såg på honom att han mindes det lika mycket som jag! Men jag blev glad då jag fick se hans fru… hon var i min storlek! Han hade utvecklats till en självständig man.. Glad

Min förste sambo talade om för mig och mina kompisar att han var så trygg med mig. Han var inte det minsta orolig när jag gick ut och dansade tex. Jag blev glad att han litade på mig. Men hans nästa mening var "Hon är ju så fet, så ingen annan vill ju se åt henne, hon ska vara glad att hon har mig". Det tog 3 dagar efter det uttalandet så fanns det inte ett spår utav mig kvar i det huset..

Dagen efter jag lämnat honom så gick jag ut och dansade, då träffade jag min man som jag vart ihop med i 18 år nu så…nog fanns det andra som ville ha mig?

Jag var på Max för ett par år sedan och tog en hamburgare. Vid bordet intill satt ett medelålders par och talade om för mig att hamburgareinte var bra för mig. Jag borde äta sallad i stälet och kanske ut och springa lite! Jag blev så förbannad,mest för att de förnedrade mig så kopiöst, så tårarna rann! Jag lyfte min dotter på då 4 år och gick iväg. Sen dess har jag vägrat sätta foten på ett "utematställe". Maken har fått gå med dottern nån enstaka gång istället.

Jag vet att många har blivit betydligt sämre behandlade än jag. Jag brukar säga att ca 5 kilo av de jag bär på tillhör skinnet på näsan!

Men vad är det som gör att folk har rättighet att behandla oss som avskräde? Som mindre värda? Som ointelligenta varelser??

[Sophia.]
2011-05-17, 13:32
#1

Det är otroligt sårande när folk systematiskt behandlar andra (oss) illa pågrund av hur vi ser ut. Jag har inte blivit så utsatt trots min grova vikt men usch vad det känns i bröstet.

Quenzy
2011-05-17, 13:49
#2

Jag känner inte igen mig i det du beskrev. Fast det kanske har synts på mig att om någon ger mig en kommentar så måste de också kunna ta en kommentar från mig.

MichaelE
2011-05-17, 13:53
#3

Jag förstår dig, även om jag skulle behöva sita lite på ett matställe för att gå upp de kilona som fattas på mig så förstår jag.

Jag har en närstående som har varit i (och är) i samma situation som dig, dock är det mest blickar hon får och inga kommentarer.

[GunillaR]
2011-05-17, 14:15
#4

Jag har ju aldrig varit överviktig förrän nu vid "mogen" ålder.

Men det har hänt två gånger att barn skrikit "tjockis" och "gris" efter mig då jag legat och solat i en park. Nästa gång detta händer så kommer jag att kalla till mig ungarna och säga dem ett och annat.

Ja, vad är det som gör att man tycker sig äga rätten att så öppet såra en annan medmänniska pga övervikt? För övrigt så är det ju tvärtom att man passar sig väldigt noga att inte påtala en människas utseende eller lyte, men här tycks det vara fritt fram. Mycket märkligt!

fett lätt
2011-05-19, 22:34
#5

Jag tror att många "normalviktiga" inte har så bra koll på nyttigt och onyttigt. (Å andra sidan är det numera rätt förvirrande med en spretig kostdebatt.) Många som har kämpat med sin övervikt länge har bra koll på hur de borde äta. Problemet är ju att det inte alltid är så lätt att göra som man borde…

För min del vet jag numera att alla "dietprogram" som t.ex. viktväktarna som jag prövat genom åren har stjälpt mer än de hjälpt. För min del så har kolhydrater varit en stor bov i överviktsdramat. Eftersom många kostråd har kolhydrater som basen i maten har det bara gjort mig allt tjockare. Först när jag träffade en dietist som berättade att kvinnor som har PCOS (en sjukdom som mellan 5 och 10% av alla kvinnor har) i regel mår dåligt av kolhydrater så började jag hitta rätt i kostdjungeln.

Skrev ett blogginlägg på det här temat för ett tag sen http://fettlatt.blogspot.com/2011/04/tjockisar-ar-latmaskar-som-frossar.html

attvaraellerintevara
2011-05-20, 00:13
#6

Ja, varför är man elak mot varann,numera är jag inte mager,men i uppväxtåren,jag var väl 11 år då blev jag kallad för snöret av en kille som gick bakom mig,jag blev så förvånad så jag har inte kommit över det än idag..men jag brydde mig faktiskt inte…idag är jag så kallad lite mullig… säges det…

ibland så måste man försöka ta sig över tröskeln och gå vidare..spill inga tårar det är dom inte värda de som vräker ur sig allt… utan att tänka på konsekvenserna för den det drabbar… försök  ta nya tag… upp med hakan alla är värda lika mycket,det är det inre som räknas…Inte alla medmänniksor är snälla… tråkigt nog… Tungan uteAstridBirgitta.

Piggelino
2011-06-21, 11:59
#7

Sitter med hakan vid knäna…..Varför är en del så taskiga?

Undrar också med vilken rätt folk har att säga så?

Klart man vet allt om dieter och vad man borde…men någonting gör att man inte klarar av att fullfölja…Massor av olika orsaker för var och en..

Jag har fått blickar men för det mesta hamnat i en gråzon där jag inte syns…Vänner har ju försiktigt påtalat bra "kurer" fast de vet att jag arbetat med kost och hälsa i hela mitt liv och tränat och instruerat fram till min ryggskada då jag ökade i vikt.

Idag har jag gått ner 24kg efter op i dec-10 och jag märker att jag inte är i gråzonen mer…

Kan bli glad för fina blickar men samtidigt irriterad över att jag är samma människa som förut…Usch!!!

Nåväl!!! För att tänka positivt så det där extra skinnet på näsan kommer att vara bra att ha i olika situationer för resten av livet!

KRAM!

fairytindra
2011-10-20, 09:39
#8

ja jag känner igen allt det där du skriver, samt när jag går på stan så får jag kommentarer bakom min rygg ..som holy jesus, oh shit osv. De kanske inte alla gånger är riktade åt mig men många av gångerna är det så. Så jag tycker att det är jättejobbigt att cykla genom stan så jag väljer hellre att cykla lite mer i utkanten.

Niiinah92
2011-11-30, 22:23
#9

Har fått några kommentarer genom skolåren men oftast lyckats göra mig "osynlig". Reagerade däremot idag när vi hade seminarie (läser till lågstadielärare) och hade gjort olika läromedelsgranskningar. I ett par läsböcker för åk 1 ( de används fortfarande) fick en flicka skäll för att ha spottat på en kille som kallat henne tjockis, killen däremot fick ingen tillsägelse alls vilket var det samma som att ja men det är hel okej! sen var det lite andra nederverderande kommentarer om den här flickan. Sådant gör mig rent ut sagt förbannadRynkar på näsan

[AnnikaOhlsson]
2011-11-30, 22:32
#10

Ja, på nåt sätt är det helt OK att nervärdera en tjockis… Att tala om för en som är överviktig vad hon borde göra för att bli smal är accepterat på nåt konstigt vis!

Vad hände med att respektera varandras olikheter? Även de fysiska olikheterna borde ingå i dem? Eller?

Pytteliten
2011-12-01, 17:55
#11

Många gånger är det inte lika uttalat utan mer subjektivt. Som att när man sätter sig börjar det pratas vikt och flera stycken sitter vid bordet och ojjar sig över ett par sommarkilon på en sund kropp när en annan sitter med en massa kilo för mycket… Jag brukar inte säga något i de lägena utan bara resa mig och gå.

Vet att jag när jag jobbade i skolan reagerade mycket starkt på en lärares utrop när hon fick se en pojke efter sommarlovet "Men oh vad lång och smal och fin du har blivit i sommar!". Det var alla gånger inte elakt menat, men vad sa hon egentligen? Jo, att förut var du kort och tjock och ful…

Symfoni
2012-04-01, 18:39
#12

En äldre artikel, men tyvärr lika aktuell idag som när den skrevs Rynkar på näsan

Önskar att folk kunde lära sig att inte döma andra personer efter utsidan. Insidan är ju människan och där kan mycket fint rymmas, som inte syns på utsidan.

Lånar en länk från Livskvalite, där en hel studio fick omvärdera sina förutfattade meningar. http://www.youtube.com/watch?v=ZsNlcr4frs4 Vilken röst den grabben har!

Vänlighet och omtanke, gör livet roligare Flört

ingann
2012-04-02, 10:38
#13

Jag har haft turen att inte råkat ut för så mycket sånt faktiskt.

Jag kan bara påminna mig en gång ute. Det var ca 10 år sen på McDonalds när en äldre herre sa att jag som var så stor borde välja sallad istället för hamburgare. Men jag replikerade med att han som var så gammal borde nog ha valt nåt nyttigare då snabbmaten sätter sig i ådrorna och han kunde få en hjärtattack när som helst. Då reste han sig och gick med mutter om hur ohyfsade dagen "ungdomar" varSkrattande

Sen har jag en kompis som alltid påpekar att man är fet. Till saken hör att han är mycket större själv.. Jag tog ett kort på honom och visade hur han såg ut och han blev näsan chockad, han ser sig själv som mycket mindre. Han ville då mäta midjan, vilket visade att han var 37 cm större än mig, haha Ändå fortsatte han med sina pikar ett bra tag. När jag började fråga honom om det inte var dags att parkera bilen och börja promenera så han blev av med sin feta mage frågade han varför jag var så taskig för, så sa man inte till folkFörvånad Då talade jag bara om att det är precis så han säjer till folk, det var dags att han behandlades på det sätt han behandlar andra.  Sen dess har han faktiskt inte sagt någotFlört

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Symfoni
2012-04-02, 11:53
#14

#13 Tänk att det ska vara så svårt att "städa framför sin egen dörr", innan dom säger åt andra Förvånad

Vänlighet och omtanke, gör livet roligare Flört

ingann
2012-04-02, 11:58
#15

#14 ja, men som tur är så svarar jag alltid tillbaka. Jag tar inte emot skit så länge jag skiter själv, brukar jag säjaFlört

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Symfoni
2012-04-02, 12:15
#16

#15 Ja, det svaret gillar jag. Tyvärr blir många så ledsna att dom har svårt att  finna bra svar. Själv blir jag så arg, när jag hör folk kommentera andra negativt, så häver jag ur mig det jag först kommer på. Inte så bra alla gånger.

Vänlighet och omtanke, gör livet roligare Flört

dermot
2012-04-07, 02:09
#17

Jag tycker att alla ska respekteras oavsett hur man ser ut. Det är så jäkla barnsligt och rent ut sagt patetiskt att se ner och pika oss överviktiga, eller vem som helst som "sticker ut i mängden". Och varför har folk rätt att reta andra, speciellt såna man aldrig träffat, inte vet något om. En enda mening kan verkligen förstöra ens dag!

Tänkte också på det här när de smala tjejerna i klassen står framför spegeln i omklädningrummet på gympan. "Usch, vad mycket fett jag har!" "Så jäkla tjock jag är!" När det knappt har något hull över huvudtaget. Då tänker alltid; "Vad är då jag? Om ni ser ner på er själva som redan är smala, hur ser ni då på mig?" För övervikt respekteras verkligen inte i skolan, i alla fall inte på högstadiet där jag går…

Sedan förstår jag inte… Man kan vara snygg även om man är tjock! För det är trots allt insidan som räknas och borde få en chans och inte utsidan. Ojojoj, vad jag önskar att man för en tid kunde se människors inre istället för yttre, när man möter de på gatan. Undrar hur många som hade brytt sig om hur pass mycket fett man har på kroppen?

Jag har alltid varit överviktig, inte förrän nu i åttan har jag gått ner ett par kilo, men ärligt talat.. Jag bryr mig inte längre om hur jag ser ut. Absolut önskar jag ibland att hade den kroppen alla modeller har, men samtidigt så är inte jag den personen. Jag ÄR den tjocka, annorlunda Annika jag alltid varit. Älskar man_ mig för den jag är, så stanna, om inte - så är dörren där borta --> l_'l

Men att man ska bli pikad för att man råkar äta på McDonalds eller nåt annat ställe så FÖRTJÄNAR man en sko i r*ven! Det är väl inte bättre för dem än för någon annan? Så lågt rent ut sagt…!

Tack för mig och glad påsk!:)

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 
Symfoni
2012-04-07, 10:32
#18

Skolan är en grym värld och har varit så i många årtionden, för den på något vis avviker från det som (för tillfället) anses normalt. Oftast har skolansvariga stoppat 'huvudet i sanden', så snart ordet mobbing kommer upp.

Mobbing var en gammal företeelse redan på 60-talet, men då kallade man offren för överkänsliga och problembarn. Vilket ledde till att de som mobbade, fick ännu mer grogrund för sin mobbing.

Inte så konstigt då, att mobbing så ofta förekommer på våra arbetsplatser. Så länge det är den som mobbats, som drabbas av de åtgärder (skolbyte mm.) som eventuellt sätts in, tar många av mobbarna med sig sitt sätt till arbetslivet. Det blir ju ingen ordentlig markering, att det är mobbaren som gör fel.

Vänlighet och omtanke, gör livet roligare Flört

Upp till toppen