Annons:
Etikettkost-o-motion
Läst 40915 ggr
[AnnikaOhlsson]
2011-06-21, 18:52

Vad är en dumpning?

Alla pratar om att man dumpar, men vad är egentligen en dumpning? Här tänkte jag försöka beskriva lite mer. Innan jag själv var opererad så kunde jag inte förstå hur en dumpning känns... Och det är nog väldigt svårt att förklara. Men här följer lite mer fakta!

Dumpning drabbar oftast dem som genomgått någon form utav viktreduceringskirurgi (främst då GBP) men förekommer även om man inte är opererad.

Dumpningsyndromet, kallas även ibland för snabb tömning av magsäcken. Detta uppstår när maginnehållet skickas till tunntarmen för snabbt. 

Det finns två grundläggande typer av dumpning, "tidig dumpning" och "sen dumpning". Tidigt dumpning sker nästan omedelbart efter eller under en måltid, sen dumpning sker två till tre timmar efter man ätit.

Typiska tecken på tidig dumpning är: Uppsvälldhet, kramper, diarré, trötthet, svettningar, hjärtklappning, illamående och kräkningar.

Yrsel, svettningar och svaghet är oftast relaterat till den sena dumpningen.  

I de allra flesta fall minskas dumpningen av en förändring i kosten. Stora måltider bör undvikas. Man skall i stället äta lite och ofta, fördelat på 6-7 ggr dagligen. En passande kost har ofta låg kolhydrathalt och innehåller enkla sockerarter. (helst inget vitt socker alls) Även fiberrik kost är mycket bra och även skonsam.

Drycker bör, i detta fall, endast konsumeras mellan måltiderna.  Personer som lider av svåra dumpningar kan få vissa läkemedel utskrivet för att minska obehagen. 

Genom att hålla sig till en balanserad kost som innehåller näringsrika livsmedel, kan den som lider av dumpningar slippa problemen.

Det finns dock ett fåtal som kan behöva kirurgisk hjälp..

Texten är hämtad och omskriven i egna ord från  http://www.nimade.info/halsa/2011/04/Vad-ar-Dumpning-syndrom.html

Annons:
JohannaEkroth
2012-01-31, 15:17
#1

Det är detta jag har börjat drabbas av trots att jag inte är viktopererad… Oskyldig

Det med tidig dumpning. har varit dålig på att äta en period med ingen aptit osv och så när jag väl har blivit hungrig så har jag slängt i mig alladeles för mycket mat och bara en målid om dagen och detta resulterar i tididig dumpning då… Fick tipset av läkaren att drick varmt vatten. Alltså kokat varmt vatten vi detta mående och illamåendet och måendet blev bättre ganska snabbt och hungern blev påtaglig igen trots att jag nyligen ätit…

Men jag har allid haft detta problemet för äter jag frukost, en rejäl sådan med gröt/yoghurt, smörgås, kokt ägg, jos och te så är jag hungrig 1-2 timmar efter… Spelar ingen roll hur mycket jag äter.

Så lite och ofta, eller ja, normalt och ofta för min del då, eftersom jag inte har opererat magsäcken…

Tack för en bra artikel! Fick äntligen ro! Kyss

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Upp till toppen
Annons: