Etikettallt-och-inget
Läst 14762 ggr
Davbjo
2015-03-17, 12:05

Är viktoperation en genväg till normalvikt?

De flesta överviktiga vet att det inte riktigt är så enkelt. Det vet nog egentligen de flesta normalviktiga också, man förstår i regel att det krävs mer än en specifik faktor för att man ska hålla sin vikt. Det finns överviktiga som tränar som galningar, och det finns normalviktiga (och underviktiga) som inte rör på sig såvida de inte blir jagade.

Alla människor har något som kallas för kognitiv dissonans. Vad det går ut på är att hjärnan kan husera och försanthålla flera idéer som strider mot varandra. Ett exempel på detta är en rökande läkare, då läkaren i god detalj känner till hur skadligt det är med rökning men ändå gör det. Läkaren kan i det fallet rationalisera sin rökning för sig själv, trots att hen känner till hur skadligt det är.

Parallellen till vikt och viktnedgång är att man vid tillfället när man äter allt sådant man vet att ingen borde äta så rationaliserar man ändå det beteendet, utan att tänka direkt på konsekvenserna. Alla gör detta i någon mån, inom något område, men just området med övervikt är så enormt stigmatiserat. Man ser det som att endast slöa, håglösa människor blir överviktiga, och att de vill leva på det viset.

Men som jag konstaterat så är människan mer komplicerad än så. Vid det tillfälle när man äter en 300 g chipspåse på 20 minuter är inte fokus hur detta kommer påverka vikten (och på sikt allmäntillståndet), det är andra behov man tillgodoser. Har har alla inte detta behov, men är det skäl att se ner på den som har det?

Problemet är till stor del fysiskt. Vi har alla kroppar som är programmerade för att lagra energi tills det tar död på oss, mycket på grund av det enkla faktum att tillgången vi har till mat idag är historiskt helt unik. Om du låses in i din bostad idag, fundera på hur många veckor du kan överleva på allt du samlat på dig. Smal som tjock, vi har mat för veckor, ofta månader, hemma. Detta ger oss trygghet. Vår fysik är inte anpassad efter en i det närmaste ohämmad tillgång på mat, kort sagt.

Så, är viktoperationen en genväg till att bli smal? För mig var det inte det, för jag hade inte kommit dit utan den. Jag har inte psyket för att träna så mycket som krävs, jag har inte rutinen för att äta så som det kräver. Detta är inte bara något man skaffar sig, det är lika rimligt som att tro att det bara är att byta ögonfärg. Allt det här regleras av fysiska processer i kroppen, processer vi inte rår över.

Viktoperationer är inte rätt svar för alla, speciellt inte om man har emotionella problem knutna till sitt ätande. Då bör man reda ut dessa först, en viktoperation går att missbruka, och gör man det kan de emotionella problemen förvärras. Men en viktoperation kan vara en utmärkt metod för att anpassa vår fysik till den verklighet vi numera verkar i. En verklighet där en pizza sällan är mer än 10 minuter bort, och där du har mat för flera veckor i din bostad.

Naturligtvis ska man testa andra, mindre drastiska metoder först, men de fungerar inte för alla, långt ifrån. Att göra det man behöver för att må bra kan aldrig vara ett nederlag, och krävs det för detta en operation, vem ska döma mig eller någon annan för det? Och om det finns "genvägar" till att må bra, leva längre och trivas mer med sig själv, varför skulle man inte ta dem?

Viktoperationer är som sagt inte rätt för alla, men om det är det för dig så hoppas jag att du känner att du får det stöd du behöver här på Viktoperation iFokus, och att vi är ett gäng som förstår din situation.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

berthagenn
2015-03-17, 13:31
#1

Så bra skrivet. Fint! 🙂

hotflower
2015-03-27, 06:39
#2

Tack för denna läsning.

Precis vad jag behövde. Har varit överviktig sedan barnsben och alltid definierats och blivit bemött utifrån min vikt. Det känns som om jag har fått arbetat extra hårt för att bevisa saker jag kan för att få folk att ändra sina fördomsfulla inställningar.

Jag har jo-jo bantat i 18 år (är 34 år idag) och prövat det mesta…nu har kroppen sagt ifrån och orkar inte mer. Gbp är för mig den absolut sista utvägen och nu när jag bestämt mig känns det bra. Jag hoppas bara att min vc och sedan ngt sjukhus också håller med om mitt beslut!

Davbjo
2015-03-28, 09:24
#3

#2: Kul att höra, och jag känner igen mig i din beskrivning! Det är det nog väldigt många här som gör. Operation känns drastiskt, det gjorde det för mig också, man vill verkligen testa precis ALLT först.

Men det kommer inte kännas så efteråt, det vågar jag lova dig, det kommer snarare vara en lättnad och du kommer känna en enorm ro i att aldrig behöva banta, köra äckliga kurer eller dricka vidriga shakes någonsin mer. :)

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

hotflower
2015-03-28, 10:30
#4

Tack Davbjo! Det är precis så jag hoppas att det blir :) Tyvärr fanns det inga tidens för läkarbesök på min Vc i vår. De hänvisade mig att skriva Egenremiss till Sahlgrenska. Nu är den skickad så det är bara att vänta! :)

Davbjo
2015-03-28, 12:34
#5

#4: Jag kan också rekommendera Ersta, har bara bra saker att säga om dem. Känner tre andra som opererats där, och de är enormt kunniga.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

hotflower
2015-03-28, 17:07
#6

Har en närstående som gjort sin op på Ersta och är också jättenöjd. Hört bra om Sofiahemmet också. Om jag blir godkänd och måste åberopa vårdgarantin är dessa absolut ett alternativ. Konstigt men nu när man tagit steget vill man ju bara ha svar-direkt :)

Upp till toppen