Etikett01-operationsmetoder
Läst 4183 ggr
Davbjo
2015-03-18, 07:38

Duodenal switch (DS)

Duodenal switch ("DS") är den mest omfattande operationsmetoden som förekommer idag, och den görs endast på patienter med ett BMI över 50. DS är som sagt mest omfattande, men det är också den metod som ger absolut mest viktnedgång samt har best resultat på sikt.

DS går ut på att man både minskar magsäcken, via en Sleeve, och kopplar bort en stor del av tunntarmen. Patienten kan således äta betydligt mindre och har samtidigt ett mycket lägre näringsupptag.

Då operationen är så omfattande är det endast ett fåtal sjukhus i Sverige som gör denna operation, Akademiska Sjukhuset gör den bland annat.

Komplikationer

DS är också den metod med störst risk för komplikationer, vilket inte är så konstigt när det är det största ingreppet. Läckage i skarvarna där kirurgen sytt förekommer, det är även ganska vanligt att patienten drabbas av näringsbrist. Man ska ändå komma ihåg att procentuellt sett är komplikationer ovanliga.

Alla viktoperationer ställer krav på patienten i fråga om kosthållning, men med DS är dessa krav stora och kan innebära en stor omställning för patienten.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

berthagenn
2015-03-18, 08:24
#1

Verkligen intressant info! 🙂

Upp till toppen