Etikett01-operationsmetoder
Läst 3194 ggr
Davbjo
2015-03-17, 07:46

Gastric Bypass (GBP)

Gastric Bypass ("GBP") är den vanligaste överviktsopreationen, och den används på bred front för att den är relativt enkel att göra samt att den över lag ger mycket goda effekter.

Metoden går ut på att en liten ficka på 1-1,5 msk sys av magsäckens övre del, och denna ficka kopplas sedan direkt på tunntarmen. Tolvfingertarmen sys sedan fast 1-1,5 meter ner efter tunntarmen.

Effekten av det är att patienten kan äta mycket lite, och att magsäcken inte längre hanterar maten. Upptaget blir också mindre, då en bit tarm förbikopplas.

Den första tiden efter operationen konsumerar patienten enbart flytande föda, men efter någon/några veckor kan man börja med fast föda.

Komplikationer

Ingen operation är riskfri, det gäller självklart även GBP. Dödligheten efter operationen ligger på ca 0,3 %, räknat på en 90-dagarsperiod (Richard Marsk (2010). ”Morbiditet och mortalitet efter obesitaskirurgi i Sverige”). Dock beror dessa dödsfall oftast på att patienten har underliggande besvär med exempelvis hjärtat.

Tarmvred förekommer, men numera opererar man på ett sätt som ska förhindra detta. Laktosintolerans är också mycket vanligt.

Om man som GBP-opererad äter för mycket på en gång, dricker när man äter eller äter för mycket av vissa saker (olika från person till person) kan man drabbas av en så kallad dumpning. Detta yttrar sig så att man kallsvettas och mår illa under en tid. Det är inget farligt i sig, men mycket obehagligt för många.

Enligt information på Internet så bör alla opererade avrådas från att använda antiinflammaoriska smärtlindrande medel, t.ex. acetylsalicylsyra, diklofenak, ibuprofen, då risken för magsår är stor. Paracetamol ska dock enligt uppgift fungera bra.

Bilden tillhör WikiPedia.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Upp till toppen