Etikettkost-o-motion
Läst 28705 ggr
[AnnikaOhlsson]
2011-06-21, 20:06

Vitaminer, mineraler och andra kosttillskott

Efter en gastric bypassoperation får kroppen inte i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler av två orsaker; dels äter man mindre mängd mat och dels passerar inte maten genom delar av magsäcken och tunntarmen där ämnena normalt tas upp. Därför måste man ta kosttillskott för att undvika de bristtillstånd som annars kan uppträda. Vissa bristtillstånd kan vara allvarliga och ge bestående skador, varför det är mycket viktigt att rekommendationerna följs.

Dock har vi relativt stora depåer av ämnena i kroppen, så om man missar att ta kosttillskotten någon enstaka dag händer ingenting. Det forskas mycket kring detta och rekommendationerna kan därför komma att ändras med tiden. Olika sjukhus har också olika rekommendationer, dock med vissa gemensamma drag.

Vissa ämnen ”tävlar” med varandra om att bli upptagna i kroppen, t.ex. kalk och järn. Man bör därför inte ta dessa tabletter samtidigt. Man bör inte heller inta kalkinnehållande livsmedel, som t.ex. mjölk, ihop med järntabletten eftersom mindre järn då tas upp i kroppen. Av samma skäl ska man helst inte dricka mjölk till maten, eftersom järnet i maten då tas upp i mindre grad.

Följande kosttillskott rekommenderas till alla: (variationer förekommer)

• Vitamin B12 (Behepan®), 1 tablett dagligen. Behövs för bl.a. blodbildning och nervfunktion i kroppen. Mycket viktigt! Stor risk för allvarliga bristtillstånd om man slutar med denna. Kan även tas som en spruta varannan månad.

• Kalk och D-vitamin (Ideos®), 1 tuggtablett morgon och kväll. Behövs bl.a. för skelettet.

• Multivitamin- och mineraltablett (Dulcivit comp tex), 1 tablett dagligen. Innehåller många olika vitaminer, mineraler och spårämnen som man annars riskerar att få för lite av. Flera likvärdiga preparat finns. Denna får man ej på recept utan köper själv på apoteket.

Till kvinnor som menstruerar rekommenderas även:

• Järntillskott (Duroferon®), 1 tablett dagligen. Järn behövs för att bilda nytt blod. Man måste kunna dricka ett halvt glas vatten i ett svep innan man börjar med denna, så den inte fastnar.

Till kvinnor under graviditet och amning rekommenderas även:

• Folsyra (Folacin), 1 tablett dagligen. Folsyra behövs för normal fosterutveckling. Tala med din gynekolog eller distriktsläkare.

Tala med din apotekare om hur tabletterna skall intas för att mesta möjliga näring skall tas upp.

Denna text är hämtad från http://www.ltkronoberg.se/HoS/HoS-personal/VardrutinerPM/Endokrinologi/Patientinformation/Patientinformation---Kosttillskott-efter-gastric-bypass---Kir-LL/

millam
2011-06-21, 21:48
#1

Det finns nog variationer..

Jag fick behepan 1/dag, folacin 1/dag och dulcivit comp 2/dag..

Kalk och D-vit sa de inget om.. antar att det är fullt tillräckligt ändå?

[AnnikaOhlsson]
2011-06-22, 07:44
#2

Absolut! Ovanstående är ett genomsnitt.

Själv har jag kalk 2 ggr dagligen, en multivitamin, en B12 och 2 järn om dagen den veckan jag har mens.

Jag tog prov för ett par vekor sedan och alla värden var finfina!

[Wiveka]
2011-06-23, 15:02
#3

Ersta sa 2009:
Calcichew 2 ggr/dag, Behepan 1g/dag, Duroferon 1g/dag, MittValKvinna 2ggr/dag 

Det skiljer dock mellan sjukhusen vad som rekommenderas så följ just era rådGlad

[Ai-chan]
2011-06-23, 22:27
#4

Tänkte på det där multivitamin. Funkar multivitamin dryck med då eller är det bara tabl, eller om man tar både tabl och dryck? Eller drycken kanske man inte alls kan dricka efter operation? Kanske dum fråga. Men men. =)

[AnnikaOhlsson]
2011-06-24, 10:13
#5

Drycken duger inte som vitaminkälla, sen vet jag inte hur det ligger till med sockernivån i den? Jag har inte gettmig på sånt än utan dricker enbart vatten och nån enstaka gång fun light!

gummimamma
2011-10-15, 23:23
#6

Jag äter B12, järn, kalk och multivitamin. Apotekaren kollade upp och sa att jag kunde ta allt på en gång, även kalk och järn. De påverkas inte av varandra. Får se vad blodproverna visar när jag får ta dem… Snart ett år sedan operationen!

Pytteliten
2011-12-26, 16:24
#7

D-vitamin behöver de allra flesta här i kalla och mörka Norden enligt ny forskning.

#4 Att ha i vitaminer i sockerlösning med smakämnen är bara ett försäljningstrick. Finns i övrigt absolut inget nyttigt i dem tyvär…

gummimamma
2011-12-28, 15:58
#8

Tycker kalktabletten Ideos är vidrigt, sliskigt söt. Nämnde det till apotekaren sist jag skulle hämta nytt, och fick då Calcichew i stället. Den är väl söt den med, men inte lika sliskig. Och den smakar godare med sin mintsmak. Förut hade jag en förmåga att "glömma" ta den andra tabletten (ska ta den två ggr per dag) men nu känns det lättare att komma ihåg den då den inte är så äcklig.

Blodproverna jag tog vid ett-årskollen visade på finfina värden!

TantAlma
2011-12-29, 12:53
#9

Levaxin och kalk ska dock inte tas samtidigt om någon tar Levaxin för sköldkörteln.

Själv har jag fått B12, kalk, mitt val kvinna som multivitamin, järn vid mens. Så äter jag som tidigare Levaxin.

Emma.S
2012-01-02, 15:24
#10

Vid intag av järntablett ska man inte dricka eller äta mjölkprodukter just för att detta hämmar upptaget av järnet. Däremot rekommenderas det att inta något med c-vitamin när du tar järntablett då detta hjälper kroppen att ta upp järnet. Har jobbat mycket inom vården där en del patienter har haft svårt med att ta upp just järn och även jag själv när jag var gravid. Bara ett tips till er som kanske har för lågt järnvärde :)

Kattvänn
2013-08-01, 03:10
#11

Måster man äta det?

[Wiveka]
2013-08-01, 19:33
#12

B-12 vitaminer måste man äta därför att dessa tas upp till kroppen via tunntarmen, som man kortar med ca 1 m under operationen (GBP)

Upp till toppen