01- Operationsmetoder

Operation

2016-07-16 08:17 #0 av: Iskall

Jag funderar stark på att göra nån slags viktoperation. Har försökt att gå ner i vikt många gånger, men har bara lyckats gå ner lite i vikt som jag sen har gått upp igen.
Undrar vilken slags operation ni har gjort, fördelar och nackdelar med den. Har det bara varit positivt med operation eller finns det något negativt med den?
Hur är det när landstinget bekostar operation, får man stå för nån kostnad själv då? Vad krävs av mig för att dom ska bekosta den?

Anmäl
2016-07-17 07:03 #1 av: trullan

För att landstinget ska bekosta krävs att du har ett BMI över 40 alternativt över 35 och överviktsrelaterade sjukdomar/problem. Som tex diabetes eller högt blodtryck.
Sen måste jag påpeka att operationen är ju inte på något vis en räkmacka mot viktnedgång. Det krävs för det första att du lever på flyt, dvs pulverdiet i 3-6 veckor före operationen och sedan är det strikta regler efter operationen. Det är inget litet ingrepp och det finns folk som drabbats av fruktansvärda biverkningar.
Jag får lite känslan av att du ser en operation som en genväg och det är den inte utan det är en sista utväg för någon med extrem fetma för att rädda livet.
Läs på och googla massor är mitt tips.
Jag funderade i över tio år innan jag tog steget. Har i dag gått ner 50 kg. Gjorde en gastric bypass 20 oktober. Gick ner 12 kg på min flytperiod.

Anmäl
2016-07-18 17:44 #2 av: Iskall

#1 Jag har testat alla möjliga sätt att gå ner i vikt, vissa bantningskurer har jag gått ner lite granna på, andra har jag inte gått ner alls. Jag ser inte en operation som en genväg, utan som en sista utväg för att jag har försökt att gå ner i vikt på många olika vis, men går bara upp i vikt.

Anmäl
2016-07-21 20:30 #3 av: trullan

Du kan skriva en egen remiss eller gå till en läkare så att de skriver en. Uppfyller du alla kriterier så kan du ju få en operation

Anmäl
2016-07-30 11:05 #4 av: Iskall

#3 Tack för svaret.

Någon som har gått upp igen efter sin operation?

Anmäl
2016-07-30 19:38 #5 av: trullan

Väldigt många gör det. I USA är det bara 5 procent som ligger kvar på normalvikt fem år efter operationen.
Det är ngt högre i Sverige men det krävs hårt jobb och personligen tycker jag det är lite för lätt/ går lite för fort att gå operationen i dag. Man får inget direkt stöd varken före eller efter och man får göra gedigen efterforskning själv för att hålla sig på mattan.
Det är som vilket missbruk som helst...ett livslångt arbete.
Men det går lättare med en operation men det finns ju alltid risker med operationer och jag känner till flera som fått riktigt jävligt problem efter sina. De allra flesta pga de inte skött de kostråd de fått men ibland blir det ju bara fel ändå

Anmäl
2016-08-01 08:55 #6 av: Davbjo

Vi behöver klargöra lite saker här känner jag.

Enligt ASMBS går i princip samtliga GBP-patienter ner 50% eller mer av sin övervikt efter operationen, och ungefär hälften går upp ca 5% efter viktnedgången. Mig veterligen är GBP den enda dokumenterade metoden för långsiktig viktnedgång, och nej, det är inte speciellt lätt att gå upp i vikt efteråt.

Dock så händer det, jag känner själv till ett sådant fall, men av de tolv jag känner som opererat sig är det då ett enda fall jag känner till. Övriga har stannat på vad jag bara kan anse vara normalvikt.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2016-08-04 14:25 #7 av: Ellen.projekt

Hej! Jag vill bara berätta att jag jobbar med ett TV-projekt där vi vill hjälpa överviktiga par att gå ner i vikt, tillsammans med Sveriges främsta experter när det kommer till både kost och hälsa kommer man få otroligt bra hjälp.

skicka ett mail till ellen.lindblad@warnerbros.com om det väcker er nyfikenhet.

Anmäl
2016-08-08 11:21 #8 av: Iskall

#7 Vad är det för ett projekt?

Anmäl
2016-10-09 10:34 #9 av: Pytteliten

#5  skrev "Väldigt många gör det. I USA är det bara 5 procent som ligger kvar på normalvikt fem år efter operationen. "

Ett väldigt konstigt påstående skulle jag säga. Det verkar helt ryckt ur sitt sammanhang. Till exempel förutsätter "kvar på normalvikt" att man till att börja med nådde normalvikt. Normalvikt enligt vem? Normalvikt kan vara en vikt som jag trivs och mår bra med, men i statistik-sammanhang är det nog normalvikt enligt BMI-skalan som avses. Där är inte jag kan jag säga (jag ligger stabilt 4-5 kg över normalvikt enligt BMI). Innebär det att min operation är misslyckad? Inte enligt mig! Jag mår fantastiskt bra och operationen har gett mig chans till ett helt nytt liv Glad

Anmäl
2016-10-10 08:47 #10 av: Davbjo

#9: Det sprids väldigt mycket desinformation om överviktsoperationer, dessvärre.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.