Debatt

Tankar runt My Westerdahls debattartikel

2015-04-28 14:31 #0 av: Davbjo

Frågan med överviktsoperationens vara eller icke vara är alltid brännhet vad det verkar, och senaste tiden har den blivit ännu hetare, mycket på grund av en debattartikel i Aftonbladet som fått mycket spridning. Men håller det som påstås i artikeln för kritisk granskning?

Det var för några dagar sedan som My Westerdahls debattartikel i Aftonbladet genererade stor uppmärksamhet. Denna artikel har spridits med stor frenesi i en rad forum där man av tradition ser ner på överviktsoperationer, och där man istället förespråkar diverse kurer och dieter, i regel. My Westerdahl är själv en anhängare av LCHF-dieten, enligt egen utsago, exempelvis. 

My har enligt uppgift från henne själv gått ner 80 Kg på fem år, något man får säga är en fantastisk bedrift. Jag hade aldrig klarat det ärligt talat, och då har jag (och många andra opererade) även testat LCHF. Men ingen metod fungerar ju för alla, så är det naturligtvis, det gäller även överviktsoperationer.

"Jag har blivit erbjuden en gastric bypass två gånger i mitt liv", säger My i debattartikeln, och detta är det första påståendet jag vill börja med att titta på.

För att förstå vad problemet är med det påståendet så behöver man veta hur processen inför en operation ser ut. Den processen börjar med en remiss till en vårdinstans som gör överviktsoperationer, den remissen kan komma från exempelvis en allmänläkare på den lokala vårdcentralen, eller det kan vara en egenremiss. Oavsett så väger de lika tungt, men en remiss är inte ett erbjudande om operation.

När remissen tagits emot blir man bjuden till en informationsträff där man får reda på riskerna (det talas väldigt mycket om just den biten), man får se statistik på hur vanliga komplikationer är och så vidare. I detta steg är det vissa som väljer att kliva av processen, och det har jag full respekt för.

Efter detta bokas ett möte in med kirurg, där man går igenom patientens medicinska förutsättningar, övriga besvär och så vidare. Efter detta väljer kirurgen om man ska erbjudas operation eller ej. Det framgår inte i debattartikeln i fråga hur långt i processen My gått dessa två gånger hon påstår sig blivit erbjuden operation, men jag tycker mig kunna utläsa att det inte är så långt som det faktiskt krävs för att få ett konkret erbjudande.

Jag anser att det är viktigt att vara saklig när man diskuterar laddade ämnen. Det anser jag inte att My är, då hon exempelvis använder ordet "stympa" hela fem gånger i sin debattartikel. Detta är naturligtvis endast för att skrämma läsaren, då ordet har en annan innebörd än vad som går att applicera på överviktsoperationer. Kort sagt innebär stympning att man kapar exempelvis en arm, inte att man kopplar om tarmarna.

Vidare berättar My hur hennes erfarenhet av Gastric Bypass ser ut: "Jag känner tre personer i min omgivning som har gjort en magsäcksoperation och det har inte slutat väl för någon av dem. En av dem lever inte i dag. En annan har fått en demenssjukdom orsakad av näringsbrist."

Hur det gick för person nummer tre får vi inte reda på, vi får tre allvarliga åkommor, men dessa är fördelade på två personer. Inte för att det är viktigt i sammanhanget, men ändå.

Vad My gör här är att hon ägnar sig åt anekdotisk bevisföring. Detta gör man i regel för att exempelvis statistik inte ger den bild man är ute efter att ge sin läsare. Jag känner själv ett tiotal personer som gjort överviktsoperationer, en har drabbats av tarmvred, utöver det är samtliga (mig veterligen) komplikationsfria. Men jag kan inte dra några större växlar av detta faktum, då urvalsgruppen är alldeles för liten.

Som tur är så finns SOREG, som är Scandinavian Obesity Surgery Registry, och de för statistik på det mesta som har med dessa operationer att göra. Den senaste publika rapporten med konkreta siffror är rapporten från 2011, men vi får anta att dessa siffror är relevanta än idag.

Av de 8290 personer som gjorde överviktsoperationer 2011 så var 87,90 procent helt fria från korttidskomplikationer, alltså sådant som sker inom 30 dagar. Här räknas läckage och liknande in. 2,78 procent drabbades av vad som anses vara allvarliga komplikationer.

Bland långtidskomplikationer visar siffrorna att ungefär 7 procent drabbas av sådana, exempelvis tarmvred, som är den vanligaste komplikationen. Numera syr man dock slitsarna vid tarmarna på ett annat sätt än vad man gjorde 2011, så de siffrorna har med all sannolikhet gått ner.

Värt att nämna i sammanhanget är att ungefär 75 procent av alla patienter som har en CPAP (mot sömnaptné) innan operation blir av med denna efteråt, jag är själv en av dessa. 2/3 patienter som innan operation medicinerar mot diabetes blir av med den medicinen, jag är även en av dessa. Ca 40 procent av patienterna med högt blodtryck blir av med det också, och ja, lite tjatigt, men jag är en av dessa också.

Andra medicineringar som minskar kraftigt är mot depression, blodfettsrubbningar dyspepsi/reflux och många andra åkommor. Hur allt detta återspeglas i samhällets kostnad för dessa patienter kan vi bara gissa.

Men inget av detta pratar My Westerdahl om, naturligtvis, hennes fokus är att hon vid två tillfällen erbjudits en remiss till en klinik som gör överviktsoperationer. Om My hittat en metod som passar henne så är jag odelat glad för hennes skull, alla människor borde få känna på hur det är att trivas med sin kropp och leva normalviktiga.

Frågan är då varför man genom laddat språk och anekdotisk bevisföring skulle försöka skrämma bort människor från den metod som kanske är den enda som fungerar för just dem? Jag är en av dessa personer, och hade My skrämt upp mig för 18 månader sedan hade jag kanske vägt 45 Kg mer idag.

Jag tycker det är suveränt att vi bor i ett samhälle det det medicinska kunnandet är så utbrett att vi som patienter kan erbjudas en rad olika lösningar och vägar till samma mål. Jag tycker det är suveränt om allmänläkare läser på mer om dessa operationer och blir så pass kunniga att de kan föreslå det som ett alternativ varhelst det är rimligt. Överviktsoperationer är inte för alla, så är det med alla metoder, men för den som inte har något annat att välja på är det en livräddare.

Till sist då: "Övervikt sitter i huvudet", säger My. Jag valde att avsluta med detta, då det också är det mest laddade påståendet enligt mig. Hjärnan är ett fysiskt organ, och fysiska organ har fysiska förutsättningar. Att säga att något sitter i huvudet är lika användbart som att konstatera att levern renar blodet, detta är inte en "insikt" som leder till något.

Alla hjärnor har olika strikt fysiska förutsättningar, vi har olika nivåer av hormoner, signalsubstanser och så vidare. Vad man gör med uttalanden som dessa är att man pekar fingret mot den som mår dåligt och säger att det är dennes eget fel att den mår dåligt. Det sitter ju bara i huvudet, så ryck upp dig! Precis som att någon väljer att må dåligt eller att vara överviktig.

Annat som sitter i huvudet är sexuell läggning, smak och språk. Men jag kan inte välja att imorgon vara en homosexuell fransman som gillar lakrits. Förväntningen att jag ska kunna det är dock lika rimligt som att jag plötsligt ska få de fysiska förutsättningarna som krävs för att gå ner all min övervikt helt utan yttre påverkan.

Vi behöver inte fler artiklar som den My Westerdahl skrev, tvärt om så behöver vi mer förståelse och betydligt mindre benägenhet för att skylla på den som drabbas absolut värst av den rådande situationen.

Det är åtminstone målet för Viktoperation iFokus, och jag hoppas att alla våra härliga medlemmar skriver under på detta.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2015-04-28 15:16 #1 av: berthagenn

You rock!!!

Anmäl
2015-04-28 17:06 #2 av: KickiC

Word!

Anmäl
2015-04-28 21:51 #3 av: trullan

Skicka in den som debattsvar...snälla. så klockrent

Anmäl
2015-04-28 22:54 #4 av: Davbjo

#3: Mitt svar är på över 7000 tecken, och gränsen på Aftonbladet är 1500 tecken, jag känner att det är ganska svårt att korta ner och ändå göra det sammanhängande och sakligt. Risken är att det bara blir ett försvarstal, och det är inte riktigt min poäng. Men jag tackar för komplimangen!

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2015-05-05 19:19 #5 av: hotflower

Det är ju synd att vi inte kan dela detta till fb Skrattar

Hade jag GLADELIGEN gjort!

Anmäl
2015-05-05 22:09 #6 av: [Aralia]

Håller med dig, hotflower... skulle göra nytta tror jag.

Anmäl