Att skriva en egenremiss är enkelt och den väger precis lika tungt som en remiss från din läkare. Alla känner dock inte till att det går, och det kan finnas frågor om hur de ska skrivas, så här kommer några tips!
En egenremiss fungerar precis som en vanlig remiss, med den skillnaden att det är patienten själv som skrivit den. Den väger som sagt precis lika tungt som en vanlig remiss, och du får samma behandling som om läkaren skickat den.
Alla vårdgivare tar inte emot egenremisser, men de flesta gör det. Kliniker i Stockholm gör det, Sophiahemmet och Ersta Sjukhus, för att nämna två. Du kan skicka till så många ställen du vill, och över hela landet! Du kan fritt välja vart du ska vårdas, och du behöver inte betala för vården även om det är ett annat landsting.
När du skriver remissen, börja med det väsentliga och rent faktamässiga. Namn, personnummer, vikt, BMI, längd och sådant ska vara med. All relevant, personlig information, kort sagt.
Beskriv sedan ditt ärende. Kom ihåg att det ska vara helt sakligt! Du bör inte sväva ut i rent berättande, förklara bara mycket kortfattat vad du vill göra och varför. Detaljer som är viktiga att ta med är:
- Vad du testat tidigare
- Eventuella medicinska besvär du har av övervikt
- Andra medicinska besvär (om du inte tål att sövas exempelvis
När jag skrev var min remiss inte mer än ett halvt A4, håll dig till absolut max ett A4.
Posta sedan remissen, och inom några dagar bör du ringas upp av kliniken. De kommer då säkerställa att du vet vad du ger dig in på osv.
Mitt tips är att du inte hänger upp dig för mycket på egenremissen i sig, när du väl skickat in den är bollen i rullning och vill kliniken ha mer information kontaktar de dig. Du får inte avslag på grund av en dåligt skriven egenremiss, men det är ett stort och viktigt steg i processen.
Så om du går och funderar, våga skicka in remissen och ta det enorma steget, så kommer resten rulla på sedan!