Annons:
Etikettallt-och-inget
Läst 16575 ggr
Davbjo
4/13/15, 12:08 PM

Egenremiss

Att skriva en egenremiss är enkelt och den väger precis lika tungt som en remiss från din läkare. Alla känner dock inte till att det går, och det kan finnas frågor om hur de ska skrivas, så här kommer några tips!

En egenremiss fungerar precis som en vanlig remiss, med den skillnaden att det är patienten själv som skrivit den. Den väger som sagt precis lika tungt som en vanlig remiss, och du får samma behandling som om läkaren skickat den.

Alla vårdgivare tar inte emot egenremisser, men de flesta gör det. Kliniker i Stockholm gör det, Sophiahemmet och Ersta Sjukhus, för att nämna två. Du kan skicka till så många ställen du vill, och över hela landet! Du kan fritt välja vart du ska vårdas, och du behöver inte betala för vården även om det är ett annat landsting.

När du skriver remissen, börja med det väsentliga och rent faktamässiga. Namn, personnummer, vikt, BMI, längd och sådant ska vara med. All relevant, personlig information, kort sagt.

Beskriv sedan ditt ärende. Kom ihåg att det ska vara helt sakligt! Du bör inte sväva ut i rent berättande, förklara bara mycket kortfattat vad du vill göra och varför. Detaljer som är viktiga att ta med är:

  • Vad du testat tidigare
  • Eventuella medicinska besvär du har av övervikt
  • Andra medicinska besvär (om du inte tål att sövas exempelvis

När jag skrev var min remiss inte mer än ett halvt A4, håll dig till absolut max ett A4.

Posta sedan remissen, och inom några dagar bör du ringas upp av kliniken. De kommer då säkerställa att du vet vad du ger dig in på osv.

Mitt tips är att du inte hänger upp dig för mycket på egenremissen i sig, när du väl skickat in den är bollen i rullning och vill kliniken ha mer information kontaktar de dig. Du får inte avslag på grund av en dåligt skriven egenremiss, men det är ett stort och viktigt steg i processen.

Så om du går och funderar, våga skicka in remissen och ta det enorma steget, så kommer resten rulla på sedan!

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

  • Redigerat 8/16/21, 11:30 AM av Niklas
Annons:
SilverEmma
4/13/15, 7:02 PM
#1

Skåne tar också emot egenremisser. Alla remisser i skåne går till Landskronas överviktsenhet så det är dit man skickar den då. 🙂

hotflower
4/13/15, 7:28 PM
#2

En fråga bara…. Jag fick avslag från Sahlgrenska då jag inte uppfyllde deras BMI på 40. Men, kan jag ändå skicka ytterligare remisser till andra landsting alltså? För vad jag fattar det som måste ju mitt landsting betala isåfall? Vilket låter osäkert med tanke på att de nekade mig…

SilverEmma
4/13/15, 8:17 PM
#3

Jag är ganska säker på att du måste uppfylla ditt landstings krav om de ska stå för operationen. Testa igen och tryck på vilka besvär du har av din övervikt? Fattas du mycket för att komma upp i BMI 40?

hotflower
4/13/15, 9:29 PM
#4

Ja jag tänkte nästan det SilverEmma…😮

Har kämpat själv de senaste åren och gått ner från BMI 38 till 34. MEN som alla vet-svårt att hålla vikten och kryper upp igen.

Jag gjorde som sagt en chansning med landstinget men det blev stopp. Så jag har bestämt att söka privat istället 😉

Men då vet jag. Tack för svar 🙂

SilverEmma
4/13/15, 9:34 PM
#5

Lycka till! Många i Sthlms-området rekommenderar Sophiahemmet. Själv opades jag på Carlanderska i GBG, vilket är ett fantastiskt sjukhus. Kan fortfarande vända mig dit nu 4 år senare om jag undrar något. 😃

hotflower
4/13/15, 9:40 PM
#6

Tack 😃

Ska till Sophiahemmet på Torsdag 😃Fick en bra känsla när jag pratade med sköterskan så vi får se. Ska även till Överviktskirurgin (Simrishamn) möte i Jönköping på onsdag. Skillnad med 16000:- Men å andra sidan får det inte vara pengarna som avgör utan magkänslan…🙂

Annons:
Davbjo
4/14/15, 8:00 AM
#7

howflower: Det är MYCKET viktigt att vara konkret med sina medicinska besvär om man ligger på ett BMI under 40, om du har besvär och ligger på 35 eller mer så kan ändå kirurgen ge dig operation.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

hotflower
4/14/15, 8:45 AM
#8

Ja jag har förstått det 🙂Men kan säga att Sahlgrenska (västra Götaland) är benhårda ändå!

Nåväl…det kommer att lösa sig. Jag har tagit beslutet att söka privat, blir nog bra det med.

Tack för svar!

Melineya
6/24/15, 6:09 PM
#9

Det här kanske är en dumma frågor, men… Hur vet man om en klinik tar emot egenremisser? Var skickar man den? Bara sjukhusets postadress eller specificerar man någonting?

Följ min viktresa: http://melineya.wordpress.com

Davbjo
6/24/15, 8:53 PM
#10

#9: Inte alls! Ring och fråga, det är den bästa lösningen. De flesta tar emot, och fler och fler börjar göra det. Tar de emot kan de naturligtvis också talat om vart du ska skicka den.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Melineya
6/24/15, 9:29 PM
#11

Tack så jättemycket!

Följ min viktresa: http://melineya.wordpress.com

Anata.old
1/18/16, 6:58 PM
#12

Du som är Sajtvärd för denna sajten. Kan du snälla pma mig!

Fridaaaa
1/20/16, 12:11 PM
#13

#12 Pma sajtvärden själv istället, så ser personen det, lätt att missa här :)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Annons:
Upp till toppen
Annons: