Kost o motion

Hur hjärnan påverkar ditt ätande

2011-06-07 22:10 #0 av: fett lätt

När jag skulle skrivas ut från Ersta efter min gastric bypass sa kirurgen en sak som jag ofta tänker på. Han sa att operationen är ett verktyg i kampen mot övervikten men inte ett botemedel. Han påminde mig också om att den största anledningen till att människor är överviktiga sitter i hjärnan, inte magsäcken, och att det är en kamp som jag måste föra på egen hand.

Kanske syftade kirurgen på att många överviktiga äter av känslomässiga skäl, äter fel kost och för stora portioner. Men många överviktiga vittnar ju om att de prövat allt och ändå inte lyckats gå ner i vikt. Eller rättare sagt inte lyckats hålla vikten. För t.o.m de tokigaste bantningsmetoderna brukar ju ge några kilos viktminskning men efter ett tag har man gått upp allt man gick ner och lite till.

Varför är kampen så svår och varför misslyckas vi gång på gång? Jag tror att kolhydraters påverkan på kroppen är en viktig förklaring. Här kommer en sammanfattning av två artiklar som beskriver hur belöningssystemet i hjärnan aktiveras när vi äter.   

Synen och smaken av söt (kolhydrater) skickas till prefontalkortex som tolkar intrycken. Belöningssystemet nucleum accumbens och septum (anses vara hjärnans lustcentrum) aktiveras. Belöningssystemet kommunicerar med hippocampus, som lagrar positiva minnen, och amygdala, som gör att du känner begär. Belöningshormonet dopamin frigörs. Det gör att hypothalamus ger dig en skön känsla. (http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/hjarnan-sugen-pa-sott_4428337.svd)

Dopamin är ett hormon som ger samma påverkan som t.ex. sex och droger. Hjärnan kan omvandla protein och fett till energi, men det går fortare/enklare att göra energi av kolhydrater. När vi äter kolhydrater höjs blodsockret. För att bryta ner sockret producerar kroppen insulin. När sockret är nedbrutet sjunker blodsockret vilket får kroppen att be om med energi. (http://www.gp.se/konsument/1.642607-overvikten-bor-i-hjarnan)

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2011-06-07 23:01 #1 av: [AnnikaOhlsson]

Absolut är det hjärnan som styr ätandet. Man måste lägga om hela sitt tänk. Jag har även märkt att hjärnan styr när jag handlar. Jag ser nåt och hjärnan säger "åh, det där är gott! Det tycker jag om". Men det visar sig att det gör jag inte! Smaken har ändrats. Jag som aldrig gillat lök nåt vidare kan numer äta enbart rå lök bara för att det är så gott!

Framför allt rödlök.

Så visst är hjärnan en stor bov!

Anmäl
2011-06-08 14:45 #2 av: fett lätt

Jag tycker det är skönt att veta varför suget sätter in och vad som händer i kroppen. För mig har det varit en viktig del i att sluta tänka att det är "fel" på mig som inte lyckas gå ner i vikt.

 

//Elin

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.